Glykemisk Index – hva er det og hva skjer med kroppen?

Posted: juni 4, 2010 in Kosthold

Mange har sikkert hørt om ordet «Glykemisk Index», men de færreste vet hva dette er og hva det gjør med kroppen og maten vi spiser.

Enkelt og kort fortalt er Glykemisk Index, en index som forteller noe om hvordan maten vi spiser påvirker blodsukkeret vårt 🙂 Så det vil si at mat som ikke påvirker blodsukkeret ditt har en lav GI, mens mat som påvirker blodsukkeret ditt har høyere GI. Mat som påvirker blodsukkeret lett er, spesielt raske karbohydrater, som: hvitt brød, brus, godteri og hvit ris. Fett og proteiner er ikke med på å påvirke blodsukkeret på samme måten og går derfor som lav-GI-mat: kylling, egg, kjøtt, grønnsaker og frukt: brokkoli, appelsiner, linser, bønner +++ .

Så hva er det som skjer når vi inntar mat med høy GI-verdi ?

Det som skjer at kroppen produserer mer av hormonet Insulin. Som mange sikkert kan tenke seg til er insulin et hormon som hjelper cellene våre å ta opp sukker, slik at det kan bli til energi og drivstoff for muskulaturen vår. Så putter du i deg mat med høy GI-verdi produserer kroppen mer insulin, som nevnt i en tidligere artikkel er dette snakk om raske karbohydrater og masse energi på en gang. Kroppen klarer ikke alltid å forbrenne all denne energien på en gang og mye blir lagret som fett, og spesielt da rundt «vommen». Derfor er mat med høy GI-verdi farlig (i for store mengder, alt med måte) med tanke på overvekt og dårlig helse. Et unntak her er å innta det meste av karbohydrater etter at du har trent, da kroppen fortsatt jobber et par timer etter trening og forbrenner og bruker opp denne energien med en gang ;D

Men husk; «Alt med måte». Det er ikke ofte bare karbohydratene alene du blir fet av, det er sammensetningene av hva du spiser ved siden av, for eksempel er ikke for mye karbohydrater og fett sammen en altfor god blanding i lengden. Så du må ikke bli helt «blind» på disse tallene og følge de totalt slavisk, det er lov å kose seg en gang iblandt 🙂

Holde seg mest mulig borte fra å spise korn og-gjærprodukter, som brød. Til og med «grovbrød» man får kjøpt i butikken har en høy GI-verdi, hvis du ikke finner brød med navn som, «Pumpernickelbrød» og grovt surdeigsbrød, de har litt lavere GI-verdi enn andre brød-produkter.

Av frukt og grønnsaker kan det meste spises, poteter har høy GI-verdi, men kan fint spises et par ganger i uken etter trening. Ta med deg det meste av frukt (utenom det aller, aller søteste av frukt) og grønt, og spis dem gjerne råe hvis du vil ha lavest mulig Glykemisk Index, og grønnsaker som kokes burde helst være fra «over bakkenivå», grunnet at de beholder den lave GI-verdien bedre når de kokes opp 🙂

EAT MEAT, var det en som sa. «For å bli biff, må du ete biff» ! Enkelt som det, velg det meste av kjøtt så lenge det er rent kjøtt; altså ikke hermetikk-mat etc, da dette ofte inneholder høy GI, men rene produkter som kjøtt, kylling, fisk, +++ 🙂

Her er en fullstendig liste over GI-verdien på matvarer: http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article136921.ab 

Check it out!

Eat well !

Kennet Waale

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s