Anatomi

Kroppens utallige muskler, ledd og knokler utgjør kroppens rammeverk, og er også med på å gjøre slik at vi kan utføre våre daglige dynamiske bevegelser. Samtidig som ledd, knokler og muskler samarbeider, samhandler de to sistnevnte også med mange andre systemer i kroppen. Det første jeg da tenker på er nervesystemet, da dette i stor grad er med på å påvirke koordinasjon og kontroll, og blodsystemet som er med på å forsyne musklene og resten av kroppen med stoffer vi ikke kan vøre foruten.

Uansett om man sover eller ei,  kobler kroppen aldri helt ut. Det er hele tiden en del av kroppen som arbeider, ja, snakker om muskelsystemet. Du puster, hjertet ditt pumper og magen romler (tarmene beveger seg), alt dette er kontrollert av kroppens muskelsystem.  De fleste musklene i kroppen slapper av under søvn, men man bruker ubevisst en del muskler, for eksempel da du skal endre stilling.

De fleste tar det for gitt at man kan løfte en strak arm eller legge benet bak hodet. Men alle bevegelser man gjør er et resultat av utrolig mange muskelsamhandlinger og sammentrekninger. Smiler du, bruker du 20 muskler i ansiktet, bruker du hånden til å skrive med, bruker du over 60 muskler i armen. Grunnen til dette er at en del av musklene i armen er koblet videre med for eksempel skuldermuskulaturen.

Et litt større eksempel her er: hvis du skal flytte en gitt vekt fra punkt “a” til punkt “b”, rekker det ikke å bare bruke armene, selv om det kjennes sånn ut. Kroppens muskelsystem samarbeider og det er bare en brøkdel av vekten du faktisk løfter med armene, det meste av vekten bæres av ryggmuskulaturen og lårene + magen, det er jo tross alt det som holder deg oppe.

Ofte vondt i/rundt håndleddet? – Det er ikke sikkert det er håndleddet som er problemet, let litt lenger oppover armen, ofte området rundt albuen eller skulderen. Det er ofte her problemet ligger.

Knoklene i kroppen er laget slik at de kan absorbere en normal belastning uten å ta skader av det, i tillegg til dette har knoklene små innebygde sensorsystemer som er til for å beskytte mot skade. Disse sensorsystemene finnes også i muskler og ledd. Sensorsystemer består av mikrosensorer, som igjen består av sener og leddbånd som måler motstanden og trykket en muskel/knokkel eller et ledd blir belastet med. Som vi alle vet er nervene hjernens budbringere og gir advarsler om at noe skal skje, hjernen gir da igjen beskjed om at en muskel skal beskytte seg og trekke seg sammen.

Kroppen har en såkalt “proprioseptiv sans”, det vil si at vi selv kan avgjøre forskjellige kroppsdelers posisjon, uten å måtte se på eller innhente noe mer informasjon enn den som er innebygd hos oss mennesker. Nye bevegelser må hele tiden læres, og hjernen lagrer disse bevegelsene ved feil/lær-metoden, etterhvert går bevegelsen helt automatisk. Som for eksempel å lære og gå ;D

Så som de fleste nå sikkert skjønner, er musklene, leddene og knoklene avhengige av hverandre og flere burde kanskje ta dette til betraktning når de trener?

Husk at under trening får 2/3 av hjertets blodomløp til musklene (1/5 når du hviler), du må også tenke på en fornuftig belastning du skal trene med. En muskel som trenes hardt, kan forsårsake så mye kraft at en knokkel vil brekke, da blir det ikke mye trening fremover:P?

Så tenk selv og bruk hodet !

Ikke gjør som alle andre, de fleste gjør som alle andre for det de ikke vet bedre selv, og du vil vel ikke være en av etterdilterne, vil du ?

http://no.wikipedia.org/wiki/Propriosepsjon

Kennet Waale

Treningsentusiast !

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s